De kunst van het kiezen

Wat kóóp je eigenlijk als je kunst koopt? Ja, een schilderij. Of een foto. Of keramiek object. Geprint op canvas, of papier. Op een akoestisch paneel misschien (ook nog eens functioneel). Met lijst, zonder lijst. Hoe dan ook, je koopt meestal een beeld. Iets om naar te kijken, in 2D of 3D zo je wilt.

Best gek wel. Want zoveel andere dingen koop je voorál om het functionele ervan. En dat het er mooi uitziet is dan in meer of mindere mate bijzaak. Als het functionele niet aan de verwachtingen voldoet, is het mooie ineens ook minder mooi. Het is om op te zitten. Om te eten. Om lekker warm aan te trekken. Om je huid mee te verzorgen, of wat dan ook. Het heeft een duidelijk nut en is niet (alleen) maar om naar te kijken. 

Hoe zit dat dan bij kunst? Wat brengt het je? Wat is het nut? Aankleding van een lege muur of hoek in de kamer of tuin? Maar waaróm dan?

Omdat het je huis gezellig maakt. Warmte uitstraalt. Of rust. of een visuele verrassing biedt. Het prikkelt ons. Stelt ons vragen. Of stelt ons gerust. Kunst is gevoel. Pret. Genot. Irritatie. Woede. Angst. Twijfel. Eenzaamheid. Energie. Verdriet. Liefde. Verbazing. Verwondering.
Én … verbinding!

Want kunst is persoonlijk. En hoe fijn is het om dezelfde emotie als iemand anders te voelen bij een schilderij? Het schept een band als iemand hetzelfde ervaart bij een beeld. Als het een vergelijkbare reactie triggert. ‘Word jij ook zo blij van een schilderij van Picasso?’ ‘Geniet jij ook zo van de rust van een schilderij van Monet, of het bruisende van de wereld van Renoir?’ ‘Kun jij ook niet uitstaan dat mensen het werk van …. kunst noemen?’ Of persoonlijker doet een werk ons misschien wel denken aan een fijne vakantie die we met iemand hebben meegemaakt. Een herinnering om te delen. Herkenning. Van beleving. En van waarden. 


En daarmee ook van invloed op het groepsgevoel. Het kan iets zeggen over de eigenaar. Wat diegene wil uitstralen in zijn woon- of werkruimte. Je kunt écht een sfeer beïnvloeden of imago versterken door de kunst die je plaatst. Klassiek, modern, energiek, jong, elegant,  krachtig, minimalistisch, stoer, behoudend of juist provocerend. Noem maar op.

Zie jij wel eens een kunstwerk waarvan je denkt ‘Wauw wat mooi! Maar ik zou het nóóit kopen, want ….’. En hoe vaak komt er dan als reden niet iets wat te maken heeft met wat ánderen ervan zouden vinden? Ondanks onze eigen fijne beleving bij het kunstwerk?

Durf jij te kiezen? Voor wat jij wil uitstralen? Voor wat bij jóu past, in plaats van (alleen) bij je bankstel? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: